Over de Doctor

Hallo beste luisteraar en/of websitebezoeker. Ik ben Sander, host van de podcast Komt een Leek bij de Doctor.

Mijn voorliefde voor natuurkunde begon zo ongeveer tijdens het derde jaar van mijn studie scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik werd nieuwsgierig naar de fundamentele principes achter dagelijkse fenomenen zoals kleur en zwaartekracht. Vandaar dat ik na mijn studie scheikunde, een master in nanoscience heb gedaan. Na het afronden van mijn master werd ik uitgenodigd om te komen solliciteren voor een promotieplek aan de universiteit Leiden.

Op 4 juli 2018 promoveerde ik in de natuurkunde aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Flow – A study of electron transport through networks of interconnected nanoparticles. Hiervoor heb ik vier en een half jaar fundamenteel natuurkundig onderzoek gedaan, zowel theoretisch als experimenteel. Al tijdens mijn promotie spendeerde ik veel tijd aan het begrijpelijk maken van mijn onderzoek voor mijn collega-wetenschappers, maar vond ik het ook leuk om over mijn onderzoek te vertellen aan andere geïnteresseerden.

Na mijn promotie ben ik via TMC aan het werk gegaan voor ASML, de marktleider in de productie van lithografiemachines, waar ik sinds augustus direct in dienst ben. Ik werk hier aan de nieuwste generatie EUV-machines, waarbij patronen worden geprojecteerd (lithografiemachines zijn eigenlijk een soort diaprojector, waarbij één laag in een chip wordt geprojecteerd op een wafer, en de dia is het patroon van de chip) op silicium aan de hand van licht met een golflengte van 13,4 nanometer.

Ook in mijn huidige baan spendeer ik veel tijd aan het uitleggen van de fundamentele principes die ten grondslag liggen aan de werking van onze machines. Dat vond ik zo leuk, dat ik bij de podcast Met Nerds om Tafel langs ben geweest om te vertellen over lithografie en mijn bijdrage daarin. Daar heb ik zulke positieve reacties op gehad, dat ik besloot om mijn eigen podcast te beginnen.

Het resultaat zie je hier. Komt een Leek bij de Doctor, een podcast waarbij ik, doctor Sander Blok moeilijke wetenschappelijke onderwerpen uitleg aan een leek. Wil jij een keer de leek zijn, heb je een vraag en/of wil je een onderwerp aandragen? Stuur dan een email naar reacties@komteenleekbijdedoctor.nl!

De laatste podcasts